Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă

Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă
Publicat: 26/05/2012, 02:30
Actualizat: 26/05/2012, 02:30

Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpușă, după ce a fost înțepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpușă este o afecțiune mai gravă decât boala Lyme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, a atenționat autoritățile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpușelor, că encefalita de căpușă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.

Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.

„Aș vrea să atrag atenția că prin mușcăturile de căpușă se pot transmite și alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aș vrea ca ulterior să vorbim și de alte afecțiuni, în principal de encefalita de căpușă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (…). Aș vrea să vă uitați un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (…). Un tânăr care era mușcat de căpușă. Așa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpușă. Astăzi (vineri – n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeași suspiciune”, a spus Victoria Bîrluțiu.

Potrivit sursei citate, 30 de pacienți din județul Sibiu au fost diagnosticați cu boala Lyme și alți patru așteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuși riscului de a fi înțepați de această insectă periculoasă.

„Pentru boala Lyme există vaccin și aș sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic și pentru populația expusă la risc acest vaccin”, a precizat Bîrluțiu.

Referindu-se la cazurile la care diagnosticul de boală Lyme este cert, Bîrluțiu a spus că este vorba de persoane din municipiul Sibiu, care au fost înțepate în zona Cimitirului Municipal, în parcul Sub Arini și în Muzeul în Aer Liber, precum și din comunele Rășinari, Sadu și Mihăileni.

În cadrul Comisiei de analiză care a avut loc la Prefectura Sibiu s-a solicitat să fie adus un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, dat fiind faptul că județul Sibiu are cel mai mare număr de persoane înțepate de căpușe în țară, specialistul fiind în măsură să spună care este încărcătura bacteriologică și de viruși pe care o au căpușele în Sibiu.

Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a considerat că acest lucru poate fi analizat și de specialiștii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar reprezentantul universității la această comisie a spus că există doi profesori universitari care sunt „foarte buni teoreticieni entomologi”.

Întrucât, de cele mai multe ori, animalele poartă căpușe, reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguanța Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Pențea, a precizat că 140.000 de oi și 37.000 de câini și pisici au fost deparazitați.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean, un copil de grădiniță a fost găsit de o educatoare cu o căpușă în zona gâtului, iar acesta a fost dus la medic, unde i-a fost extrasă insecta, fiind singurul caz de acest gen din unitățile de învățământ din județul Sibiu.

Dezbaterile de vineri, de la Prefectura Sibiu, au avut loc după ce peste 600 de persoane au ajuns la UPU în anul 2012 spunând că au fost înțepate de căpușe, de acest lucru aflând și premierul Victor Ponta, în timpul vizitei sale la Sibiu de sâmbăta trecută, când a spus că îi va cere ministrului Sănătății să analizeze situația de la Sibiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal